Naučna podloga

Naučna podloga

Nauka u službi borbe protiv štetočina

Osamdesetih godina prošlog veka, nakon 20 godina istraživačkog rada, počela je i prva proizvodnja ultra-zvučnih aparata za rasterivanje i kontrolu štetočina. Od tada do današnjih dana takođe je mnogo urađeno na usavršavanju i prilagođavanju ultra-zvučnih aparata, kako u pogledu spektra dejstva (grupacije štetočina koje tretira) tako i u pogledu prevazilaženja, dobro poznate sposobnosti većine štetočina, da se adaptiraju čak i na dejstvo ultra-zvučnih talasa.

Laboratorije za razvoj su dosta istraživanja posvetile problemu adaptacije štetočina i na najgore uslove, pa je poslednjih desetak godina ugradnjom mikro-procesorske kontrole u samim uređajima omogućen „nemerljiv broj“ kombinacija koje se permanentno smenjuju od najnižih do najviših frekvencija u opsegu rada uređaja. Primenom dodatnog metoda, pulsiranja ili osciliranja tih talasa u različitim intervalima, koji se mere čak i milisekundama, mogućnost kombinacija je nemerljivo uvećana, što onemogućava adaptaciju u bilo kom smislu.

Mi danas, kada pričamo o primeni ultra-zvuka u cilju permanentne zaštite od glodara i drugih insekata, govorimo o uređajima koji su patentirani širom sveta, svi poseduju neophodni CE sertifikat za prodaju u zemljama EU i iza njih stoji 30-godišnji razvoj i usavršavanje.