HIT TENDER „Beogradske elektrane“ raspisale konkurs za kupovinu ULTRAZVUČNOG RASTERIVAČA PTICA

Poznata je praksa da se na najrazličitije načine ptice teraju iz okoline aerodroma kako ne bi uletale u motore aviona, ali je malo poznato da se ovime bave i “Beogradske elektrane”.

Naime, ovo javno gradsko preduzeće raspisalo je tender za nabavku ultrazvučnog rasterivača ptica, ali i mnogobrojne druge, slične opreme iste svrhe.

– Ulazak životinja, naročito ptica, u velike hale u okviru proizvodnih postrojenja JKP “Beogradske elektrane” može da ugrozi bezbednost u radu postrojenja, sigurnost isporuke toplotne energije i potrošnje tople vode i da prouzrokuje kvarove koje je moguće izbeći. Kako bi bio sprečen ulazak ptica, neophodno je obezbediti opremu koja na neinvazivan način to omogućava – objasnili su iz ovog preduzeća ovaj za mnoge neobičan tender.

Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, ultrazvučni rasterivač ptica mora da ima dejstvo u krugu od najmanje 400 metara.

“Beogradske elektrane” kroz taj tender planiraju da nabave i drugu sličnu opremu, koja bi sprečila ulazak ptica u njihova postrojenja: pored ultrazvučnog, u planu je kupovina i laserskog rasterivača ptica (minimum za krug od 300 metara), pa zatim šiljci za zaštitu od ptica, gel za zaštitu od ptica, vatreni gel, tečnost za dezinfekciju i, konačno, mreža za zaštitu od ptica.

NEKAD STRAŠILA, DANAS LASERI

Iako na prvi pogled ultrazvučni i laserski rasterivači ptica deluju pomalo “svemirski”, takve uređaje je relativno lako moguće naći širom Srbije, pa čak i preko interneta, a cena im se kreće oko 100.000 dinara.

Kako objašnjavaju stručnjaci, koriste ih poljoprivrednici – oni su im nešto poput modernog strašila.

Izvor:

https://www.blic.rs/vesti/beograd/hit-tender-beogradske-elektrane-raspisale-konkurs-za-kupovinu-ultrazvucnog/rvrj7cd