Naučna podloga

Nauka u službi borbe protiv štetočina

Još daleke 1960 godine počela je eksperimentalna primena ultra zvuka u cilju zaštite od glodara i ostalih stetočina. Već od samog početka shvaćena je objektivna vrednost ovog načina zaštite u odnosu na sve do tada poznate načine, posebno u odnosu na hemijski tretman. To je i podstaklo mnoge istraživačke laboratorije širom USA da angažuju sredstva u cilju postizanja što boljih rezultata. Naučno je poznato da ljudsko uho ima slušni opseg od 20 – 20,000 Hz, dok domači ljubimci, kao što su psi i mačke imaju slušni opseg najviše do 27,000 Hz. Laboratorijski je utvrđeno da miševi, pacovi, kao i drugi insekti negativno reaguju na „visoke frekvencije“ od 30,000 do 60,000 Hz. Ultra zvuk, tako visoke frekvencije, negativno deluje na njihov nervni sistem, izazivajući neku vrstu „audio stresa“ što ih čini dezorjentisanim, stvara kod njih neprijatan osećaj, pa čak ukoliko su duže izloženi takvom zvuku, taj ambijent za njih postaje nepodnošljiv.

Osamdesetih godina prošlog veka, nakon 20 godina istraživačkog rada, počela je i prva proizvodnja ultra-zvučnih aparata za rasterivanje i kontrolu štetočina. Od tada do današnjih dana takođe je mnogo urađeno na usavršavanju i prilagođavanju ultra-zvučnih aparata, kako u pogledu spektra dejstva (grupacije štetočina koje tretira) tako i u pogledu prevazilaženja, dobro poznate sposobnosti većine štetočina, da se adaptiraju čak i na dejstvo ultra-zvučnih talasa.

Laboratorije za razvoj su dosta istraživanja posvetile problemu adaptacije štetočina i na najgore uslove, pa je poslednjih desetak godina ugradnjom mikro-procesorske kontrole u samim uređajima omogućen „nemerljiv broj“ kombinacija koje se permanentno smenjuju od najnižih do najviših frekvencija u opsegu rada uređaja. Primenom dodatnog metoda, pulsiranja ili osciliranja tih talasa u različitim intervalima, koji se mere čak i milisekundama, mogućnost kombinacija je nemerljivo uvećana, što onemogućava adaptaciju u bilo kom smislu.

Mi danas, kada pričamo o primeni ultra-zvuka u cilju permanentne zaštite od glodara i drugih insekata, govorimo o uređajima koji su patentirani širom sveta, svi poseduju neophodni CE sertifikat za prodaju u zemljama EU i iza njih stoji 30-godišnji razvoj i usavršavanje.